Dunpleister

Dunpleister

Dunpleister is een veelgebruikt materiaal in de nieuwbouw. Het wordt gebruikt om oneffenheden op muren en plafonds glad te maken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat dunpleister precies is, hoe het wordt aangebracht, en wat de voordelen en nadelen zijn van het gebruik ervan.

Dunpleister in nieuwbouwwoningen?

Traditioneel stucwerk van gips is in de nieuwbouw niet nodig omdat de wanden en plafonds van deze woningen worden al vrij recht en vlak opgeleverd. De wanden in nieuwbouwwoningen worden behangklaar opgeleverd en de plafonds bestaan uit vlakke betonnen platen. Het aanbrengen van een minimale laagdikte met dunpleister is voldoende om deze wanden en plafonds sausklaar te stucen.

Hoe wordt dunpleister aangebracht?

Eerst wordt de ondergrond gecontroleerd op grote gaten en oneffenheden. Wat ook bij de voorbereiding hoort is het nodige afplakwerk. We plakken alle kozijnen en trappen zorgvuldig af.

Hierna controleren we of alle hoekprofielen aangebracht zijn op de uitwendige hoeken. De meeste nieuwbouw woningen worden afgeleverd met hoekprofielen echter is dit niet de standaard.

Dan kunnen we beginnen met het aanbrengen van de eerste laag dunpleister. Dit wordt met een Airless spuit aangebracht wat snel en nauwkeurig werken mogelijk maakt. Na het aanbrengen beginnen we direct met het pleisteren van de wanden. Wanneer de eerste laag voldoende is uitgehard kan de tweede laag dunpleister worden aangebracht.  Ook deze pleisteren we glad.

Dan moet het even drogen. De droogtijd bedraagt over het algemeen 24 to 48 uur. Na volledige uitharding beginnen we met het opschuren van de ondergronden. Hierbij maken we gebruik van professionele schuurmachines en stofzuigers zodat alle vrijgekomen stof direct opgevangen wordt. Als laatste stap controleren we de wanden op oneffenheden en werken deze eventueel bij. Dit doen wij altijd om zo onze kwaliteit te waarborgen.

Voordelen van dunpleister

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van dunpleister:

  • Het is snel aan te brengen.
  • Het is relatief goedkoop en een efficiënte manier van stukadoren.
  • Het maakt schoon en stof arm werken mogelijk